Jde si pro vás S&M Project!

Dva lidé, před kterými na ulici přejdete na druhou stranu. Temné a do morku kostí zkažené duo, které se nebojí své životní postoje a fetiše dát najevo krví a erotikou nasáklými performancemi. Kdo vlastně jsou Sultán Sade a Majkelina Cat, kteří stojí za vznikem ojedinělého českého projektu S&M projekt?

Co je vlastně S&M Project?

Sultán: Založili jsme ho s Majkelinou Cat. Je to provokace, kult nahého lidského těla propojující sexuální aberace – např. BDSM, fetiše, bolest, D/s atd. – v podobě vystoupení. A sem tam něco kolem. Mezinárodní termín pro něco podobného zní „extreme performance art“. Není to jen o nás dvou, vystupuje a spolupracuje s námi plno přátel – Edgar Schwarz skládá hudbu, Mireček Jamrtal je technický support, Zombie maskuje a líčí, Klaudi fotí atd.

Majkelina: S&M Project jsme my dva, Sultán a Majkelina. Název je složený z našich iniciál. Všechny ty aktivity, které uskutečňujeme pod hlavičkou Projectu, jsme dělali už dávno před jeho založením, jen neměly konkrétní název a směr. Všemi se prolínají naše zájmy a zaměření. Soustředíme se především na úchylné a kontroverzní show, ale dříve jsme zkoušeli také natáčet jiné a lepší porno, než na které jste zvyklí. Pořádáme akce, které každoročně slaví velký úspěch, protože nemáme předsudky a jsme otevření všemu novému.

Kdy jste vznikli?

Majkelina: Už je to dlouho, myslím, že prvotní nápad se objevil před čtyřmi nebo pěti lety .

Sultán: Na přelomu roku 2013/2014. Na jaře 2014 jsme s Majkelinou měli první vystoupení.

Jaké show děláte a jak na ně lidi reagují? Je něco, co byste rádi vzkázali lidem, kteří reagují až příliš negativně?

Majkelina: Všechny naše show mají vzbudit vzrušení, znechucení i šokovat. Lidé mají rádi projevy, které nejsou na první pohled až tak lákavé a běžné. Nahota už dnes nikoho nepohorší, pointa našich show je zcela v něčem jiném než v nahých tělech a exhibici. Negativní reakce příliš neslýchám, a pokud přesto nějaké jsou, je mi to jedno. Každý si může vybrat, na co bude koukat. Ostatně na všechny naše show se můžete podívat přímo na našich stránkách smproject.org., najdete tu obsah vystoupení.

Sultán: Vystoupení se různí, propojují je různá témata z velmi široké oblasti sexuality i odkazy na umělce – kinematografie, spisovatelé apod., které obdivuju. Nejsou to veselá témata a k tomu patří i jejich ztvárnění: sadismus, zneužívání, prostoduchá víra v boha, dystopické vize, deprese atd. Feministky napadaly slovně několik vystoupení, několik nabídek k vystoupení se neuskutečnilo kvůli mému příliš naturalistickému pohledu – neexistuje kompromis ohledně obsahu vystoupení. Vzkaz… Otevřete svoji mysl, anebo nesledujte, co děláme.

Jste známí účinkující na festivalu Obscene Extreme. Show je poměrně kladně hodnocena a v temných zákoutích internetu doslova oslavována. Proč zrovna Obscene? Jak dlouho se na takové vystoupení připravujete?

Sultán: Já na OEF vystupoval několik let se studiem Hell v suspension show a jako fanoušek sem jezdím cca od roku 2004/05. Organizátor a „otec“ festivalu Čurby je velmi otevřený člověk, v ničem nás neomezuje, co se obsahu týče. Plus – tenhle festival je prostě skvělý.

Majkelína: Protože Obscene je fucking extreme! Milujeme ten festival a jsme dlouholetými návštěvníky dávno předtím, než se naše show pevně vepsala do programu. Většina návštěvníků tohoto festivalu má podobné choutky a názory jako my, proto jsme tak kladně přijímáni. Příprava na show trvá prakticky celý rok! Sultán vymýšlí vystoupení dlouho předem a pak ještě třeba tři měsíce před samotným festivalem trénujeme.

Existuje vůbec nějaká vyvolená akce, kde jste účinkovali a považujete ji za svoji nejlepší?

Sultán: Předpokládám, že ne, každé vystoupení má něco do sebe.

Majkelina: Pro mě je rozhodně nejlepší OBSCENE EXTREME. ????

Vystupujete i v zahraničí. Jaký je rozdíl mezi zahraničním a českým publikem? Které je temnější?

Sultán: V zahraničí jsme vystupovali pouze jednou, nabídek bylo víc, ale všichni máme svoji práci, povinnosti… času není tolik. Bylo to v legendárním klubu KitKat, publikum bylo skvělé, překvapivě i šokované. Obecně vzato, multikulturní, hezky oblečené, všichni tancují a baví se. Temnější…? Těžko říct.

Majkelina: Vystoupení v zahraničí jsem se nikdy osobně nezúčastnila v rámci S&M Projectu. Naše obecenstvo je však velmi často tvořeno cizinci a z vlastní zkušenosti mohu říct, že temnější jsou právě oni. ????

Existuje nějaká meta, kam až se chcete posunout, kam až show dotáhnout?

Sultán: Ne, rozhodně ne. Performance Projektu nejsou a ani nemůžou být mainstreamem vzhledem k jejich obsahu a zaměření. A dále – my se nesnažíme něčeho dosahovat, Projekt ztvárňuje témata, nesnaží se dosahovat nějakých výšin, někomu se cíleně zalíbit. Tady promlouvá misantropní část mého já.

Majkelina: Chceme být lepší a lepší! Pořád ale je to „jenom“ náš koníček, proto ani jeden z nás do toho nemůžeme vložit vše, co bychom rádi.

Pokud vás lidi neznají osobně, působíte jako ty největší chodící úchyláci na planetě. Pokud byste se chtěli zlidštit, máte nějaké guilty pleasure, které o vás ví jen málo lidí?

Sultán: Máme, určitě ano. Ale já osobně to prostřednictvím rozhovoru nikomu a nikdy nesdělím.

Majkelina: Mám ráda animované pohádky se zvířátky a vlastně takovou malou zoo sama vlastním doma. Být svědkem mého šišlání na zvířátka by rozhodně mnohým lidem změnilo názor na mě. ????

Co chystáte v dohledné době?

Sultán: Krom vystupování na OEF, což je samozřejmost, ještě organizujeme akci s názvem (S&M Project) Kongres. Událost, kde se propojují Djs (stylově většinou techno), performance a totální svoboda. Je to taneční akce/párty, kde se mají lidé pobavit, seznámit se, pařit. A je na nich, jestli s pomocí drog, alkoholu, či za střízliva, jestli polo-nazí, jestli si zašukají. Párty pro open minded lidi. Jediná pravidla jsou SSC, zákaz focení a velmi se doporučuje daný dress code. Nevíme ale, zda tento rok párty bude, na vině je časové vytížení. Zbytek je ve hvězdách, nebo ho nechceme sdělit.

Majkelína: Pokud vše půjde dobře časově, určitě se uvidíme začátkem roku na jedné z našich dalších celovečerních akcí. ????