Foot fetiš, aneb Když se nohy stanou láskou, královnou i prokletím!

Než jsem se rozhodla napsat tento článek, velice jsem se o foot fetiš nezajímala. Změnu tomu udělala jedna internetová diskuze, do které jsem se dostala tak trošku omylem. Stovky, ne-li tisíce lidí zde píší o své lásce k nohám, chodidlům, křivkám, prstům. Zabralo mi to zhruba týden, než jsem doscrollovala až na počátky diskuze, která začínala někdy v roce 2008. Tehdy byly příspěvky mnohem jemnější, názory a dotazy střídmější a celá scéna milovníků noh mi přišla velmi uzavřená, jako by všichni psali o hrůze z dark webů. Spojila jsem se proto se správcem skupiny, kterého jsem vyzpovídala od začátku do konce.

Co je to foot fetiš?

Ve zkratce – jedná se o zálibu v uctívání ženských nohou.

Již tuto první frázi mi můj průvodce světem foot-fetišismu rozmluvil. V komunitě totiž najdeme i ženy, které obdivují nohy mužské. Je jich sice ve srovnání s muži jen hrstka, ale najdou se.

Praktiky zahrnují masáže nohou, mazlení chodidel, oblékání a svlékání punčoch či bot, čichání, footjob neboli honění chodidly, cumlání a laskání palců, ale i tvrdší praktiky, jako je spank přes chodidla (baštonáda) nebo – chceme-li – footing, opak fistingu. Nejrůznějších praktik zkušený milovník najde vždy přehršel. Vyjmenovat je zde všechny je zřejmě nemožné, neboť každý si svoji sexuální zálibu dokáže vyšperkovat tak, že by se nám vysmál, jak málo toho o možnostech víme. Nastává však otázka proč? Proč zrovna nohy?

Za vším hledej syfilis a kapavku

Novinář, podiatric a spisovatel Cameron Kippen napsal v roce 2004 knihu The History of Footwear – Foot Sex. Zde mimo jiné uvádí i první zmínky o olizování nohou jakožto sexuální praktice. Kdo by si myslel, že to bylo v Římě, kolébce mnoha deviací a sexuálních zálib, mýlil by se. První zmínky pocházejí z počátku 12. století. Německý kazatel Bertold z Regensburgu napsal v roce 1220 kroniku, kde podobné praktiky popisuje jako odpudivou snahu lehkých děv zbavit se kapavky. Později to samé proběhlo v 16. století. Tehdy bordel salóny trpěly nedostatkem klientů kvůli epidemii syfilitidy. Kunčofti se příliš nehrnuli, a když už přišli, syfilis z nich většinou udělal živá, ale hnijící těla. (Terciální a kongenitální forma syfilidy způsobuje hnisavé mokvající rány, včetně změny obličeje vyvolané tvorbou gummat, tedy tvrdých kožních „nádorků“ – pozn. redakce). Historikové tvrdí, že cumlání nohou a jiná podobná péče byla mnohem bezpečnější než orální sex. Praktika se zalíbila a uchytila.

Bezpečná praktika

Na internetových stránkách najdete zmínky i o tom, že tato záliba patří mezi ty nejbezpečnější. Rozhodně to potvrzuje i Jácob (můj průvodce světem foot fetiše), který se během svého působení na této scéně nesetkal s žádnou nehodou, které při jiných BDSM praktikách hrozí. Své o tom vědí i hvězdy showbyznysu. Největší milovník prstíků je rozhodně Quentin Tarantino, také milovnice bot Whoopi Goldberg, která sice oficiálně svoji lásku na rozdíl od Quentina nikdy nepřiznala, ale doma laská a pečuje o několik tisíc párů bot.

Foot fetiš je nedílnou součástí D/s vztahů, kdy dominantní partner dovolí submisivnímu svoje nohy uctívat. Nicméně ne u každého foot fetišisty se jedná o podřízenost. To, že se někomu líbí vaše nohy, vůbec nemusí znamenat, že by vám byl nebo chtěl být podřízený. Někomu se líbí tato část těla a někomu zase jiná a dominance ani submisivita s tím nemusí mít vůbec nic společného. Jácob mi vypráví o stovkách variací praktik i o touhách a podmínkách, které „noháci“ vyžadují. Mnoho pramenů s touto tematikou nenajdete, a proto když jsem se toužila dozvědět, jaké nohy se těmto lidem líbí, odpověď zněla, že na to prý nelze jednoduše odpovědět. Někteří totiž upřednostňuji nohy pěstěné, jiní zase nohy zanedbané a zapáchající. No, proti gustu žádný dišputát!

Ať je to, jak je, foot fetiš patří mezi nejčastější úchylky ve spektru fetišů. Společnost Google nedávno zveřejnila, že pokud někdo hledá slovo fetish, nejčastěji k němu připojí právě slovo foot. Praktika je to nenáročná, bezpečná a relativně jasná. Mnozí se však těchto praktik děsí stále. Diskusní skupiny na mimibazárcích stále ovládá panika, kde se zoufalé ženy ptají dalších zoufalých žen, co mají dělat, když jim jejich partner olizuje nohy či touží po masturbaci chodidly. Na závěr bych řekla, že bát se opravdu není čeho, příště totiž projedeme fekál. A zde již půjde o život…