Rozhovor | Kubo z Hellu

Tentokrát si představíme tatéra pražského studia Hell. Kubo se specializuje na geometrická tetování a dotwork. Miluje zvířata, motorky, thajský box, lezení po stěnách a svoji manželínu Zuzku. Hraje na bicí a jako správný pirát i na akordeon. Modifikace a věšení na háky jsou pro Kuba symbolem svobody. Tetuje přes 10 let.

Můžeš se nám nějak představit?

Jsem Čtyřprsťák, Hubeňour, počmáranej klaun, pirát, ve zkratce Kubo. Nadšenec do lození a střelby z luku. Vášnivý pejskař a milovník zvířat. Jsem taky závislák na hudbě a dobrém pivě. Sympatizant amerických indiánů a spaghetti westernu. Cestovatel a sběratel všech zážitků. Jsem snílek a život si rád komplikuji nošením kiltu.

Máš nějaký specifický styl anebo ten styl teprve hledáš?

Jako styl bych definoval použití blackworku a dotworku. Nepohrdnu ani realistikou nebo humornými motivy. Uspokojuje mne tetování na lidské ksichty.

Co pro Tebe tetování znamená?

Tetování je moje životní cesta, svoboda a věc, která i napříč mojí rychle se měnící osobností nikdy nezmizí a bude mne doprovázet až za hrob.

Čeho bys chtěl v tetování dosáhnout? Máš nějakou ambici?

Chci, aby tetování bylo konečně ve společnosti bráno jako řemeslo a umění, aby bylo i tak oceňováno a obdivováno.

Pamatuješ si na svojí první vytetovanou věc?

První to byla pirátská lebka s překříženými hnátami na lýtko. Kérku mám doteď a je to vzpomínka na moje začátky.

Co si myslíš o současné české tatérské scéně, potažmo českých konvencích?

Myslím, že naši tatéři jsou dobří a talentovaní umělci. Mnozí z nich i úžasné osobnosti. Často na konvencích panuje i díky tomu skvělá rodinná atmosféra. Spíše to ve mně evokuje setkání starých dobrých přátel.

Co sis pomyslel, když jsi poprvé zaregistroval potetovaného člověka?

Nó, řekl jsem si, že toho má málo, vyskočil z kočárku, zahodil dudel a už jsem mu ryl pod kůži nového delfínka.

Co bys doporučil začínajícím tatérům amatérům.

Na začátek bych doporučil kreslit až do zbláznění. Nesnažit se mít za každou cenu svůj styl, ale být univerzální. Jednoduše si najít cestu i k zdánlivě nudným motivům. Rutina a praxe jsou dvě slova, která podle mě dělají dobrého tatéra.